Pāriet uz galveno saturu

Novembra novadnieki

 

"Sargājiet savu valsti, izkopiet to, jo zināt - ja nebūs Latvijas, nebūsit arī jūs."  
Jānis Čakste



Rundāles novadnieku kalendārā novembris ir astoņu ievērojamu kungu mēnesis.
 Tie ir:
 Aivars Okmanis - Bauskas novada domes priekšsēdētājs;
Ivars mazjānis - ārsts, infektologs;
Jānis Olafs Lapsa - karavīrs, Lāčplēša ordeņa kavalieris;
Mārcis Leopolds Kļaviņš - Rundāles pils muzeja direktora I.Lancmaņa v-ks;
Gazis Habibuļins - restaurators Rundāles pils muzejā;
Teodors Pauļuks - zemturis;
Miķelis Klusiņš - skolotājs, nacionālās atmodas darbinieks;
Anatols Leonīds Līvens - virsnieks, Mazmežotnes muižas saimnieks.

Jānim Olafam Lapsam atzīmējama 130. dzimšanas diena. 🎕




Dzimis 1893. gada 7. novembrī Svitenes pagasta "Kapūnās". Pirmā pasaules kara laikā, pēc kara skolas beigšanas, iestājies latviešu Strēlnieku pulkā un dienējis 5. Zemgales pulkā. Rotas komandieris. Piedalījies smagās kaujās kaujās Nāves salā, Ložmetējkalnā, Tīreļpurvā. Kaujās pie Juglas ievainots, kritis vācu gūstā. Atgriezies Latvijā 1918. gada rudenī. Organizējis Pirmo Latvijas Neatkarības rotu Kalpaka bataljonā (1919). Latvijas Brīvības cīņu laikā ar kaujām aizgājis no Liepājas lidz pat Zilupei. Par Saldus atbrīvošanu no lieliniekiem un sevišķi smagajām kaujām dzimtajā Zemgalē apbalvots ar Lāčplēsa Kara ordeni (Nr. 576). Pēc Brīvības cīņu beigām, dienējis Liepājas pulkā kā faktiskais pulka komandieris. Apcietināts 1940. gada 10. oktobrī Navļānos un tiesāts 1941. gada 24. maijā ar brīvības atņemšanu uz 8 gadiem. Izsūtīts. Miris 1952. gada 5. decembrī Magadanas nometnē Osohlagā.

Priedītis, Ē. Latvijas valsts apbalvojumi un lāčplēši. Rīga: Junda, 1996. 368 lpp.; Pilsrundāles bibliotēkas novadpētniecības mape "Brīvības cīņas Rundālē"

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Vērts pieminēt

 Četri kungi, kuriem oktobra mēnesī atzīmējam ievērojamas jubilejas, ir pelnījuši, ka tos pieminam. Dzimuši Rundālē un Svitenē, skolojušies Jelgavā, Maskavā, Pēterburgā, karojuši Tīreļpurvā, strādājuši Jelgavā, Rīgā, Rūjienā.