Pāriet uz galveno saturu

Ziņas

Tiek rādīti šajā datumā publicētie ziņojumi: novembris 7, 2010

Pireta Pēra

Sākusi pasniegt kursus pieaugušajiem un nu jau 20 gadus ir stāstniece, kura stāsta savas dzimtas stāstus, igauņu nostāstus, bet visvairāk viņai patīk stāsti, kuri radušies dzimtā, strādājot un dzīvojot vairākām paaudzēm kopā, jo tikai tajos ir vērtība. Igaunijā 30.novembrī ir Stāstu svētki , jo tumšais laiks ir vislabākais stāstīšanai. no plkst. 19-23 ir labākais laiks stāstus stāstī t, jo tad iztēle darbojas visaktīvāk. Pireta jūt publiku un tas nosaka izvēlētos stāstus. Bērniem jāstāsta tā, lai viņš sajustos kā tas ķēniņš . Bērnus vajag iesaistīt stāstā, liekot atkārtot cik tad bija tie dēli, kādi zvēri piedalījās, tad būs uzmanība. Nevajag stāstīt stāstus 17:00 , jo tad cilvēks ir visvairāk noguris. Stāstus nepieraksta, scenārijus neveido, jo stāsta uz izjūtu. Cenšas radīt cilvēkos māju sajūtu un, tāpēc nesā līdzi lupatu segu. Vadījusi Vidusigaunijas bibliotēkās seminārus "Stāstniecība kopienās" . Stāstu bankā vajag krāt stāstus par tēmām, lai mēs varam padalīt

Rudens stāsti

Rudens stāstu seminārā 12.11. mēs tikāmies ar dramaturgu Lauri Gundaru , kurš sniedza ieskatu stāsta pasniegšanas principos, izceldams 4 cilvēka pazīmes: vecumu, izcelšanos, darba veidu, sapni.Stāstniekiem jāprot runāt par cilvēku vienkārši un saprotami, izmantojot šīs pazīmes, jo tikai cilvēciskais mūs vieno un jebkuru stāstu padara saprotamu.L.Gundara grāmatā "Dramatika jeb racionālā poētika" ir pilnīgs šīs teorijas apskats. Vita Strautniece iepazīstināja ar vietvārdu daudzveidīgo pielietojumu, kuru varam izmantot savos stāstu pasākumos. Skatiet mājas lapu VIETVĀRDI un VIETV ĀRDU DATUB ĀZE Pireta Pēra pārstāv Igaunijas stāstnieku kopienu un viņas stāstījums mums bija brīnišķīgs piemērs, kurš atklāja ziemeļu kaimiņu valodas skaisto plūdumu, stāstnieces prasmi runāt, dalīties, noturēt interesi.

Stāstu bibliotēku tikšanās

Mūs atkal aicina kopābūt 12.novembrī uz semināru "Rudens stāsti" . Tas notiks Rīgas Svešvalodu bibliotēkā Kongresu namā no 9:30 un ilgs līdz 16:00. Programmā: Stāstu bibliotēku tīkla ieceres īstenojums/Māra Mellēna/ Stāstu radīšanas un stāstīšanas meistarklase/Lauris Gundars/ Stāstu bibliotēku tīkla darbība nākamajā gadā, GRUNTVIG projekta iespējas/Madara Kāne/ GRUNTVIG projektu pieredze/Guntis Pakalns/ Stāsti par vietvārdiem/Vita Strautniece/ Igaunijas stāstnieku pieredze/Pireta Pēra/ Stāstu bibliotēku nākamā tikšanās. Semināru organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Tradicionālās kultūras biedrību "Aprika".

Teiksmainie ziemeļi klāt!

8.11. 8:40 Rīta stundā - Leduslācēns Ille ciemosies pie 4.klases /stāsts par autoru Ivaru Sīli/ 18:00 Krēslas stundā - Zintnieces pareģojums, ceļojumu stāsti, zīlēšana ar rūnām 10.11. 9:00 Rīta stundā - Leduslācēns Ille ciemosies pie 1.klases /Lāču stāsti/ 11.11. Diskusija par kaunu 9.klasē Visu novembra mēnesi var skatīt Norvēģijas fotogrāfiju izstādi no Ivara Bogdanova krājuma . Nāciet skatīties un klausīties!