Pāriet uz galveno saturu

Bērnu grāmatu diena

Vairākās pasaules valstīs kopš 1967. gada 2. aprīļa (Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienas) pēc Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomes (SBJLP) aicinājuma šajā dienā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena.
 Katru gadu kāda no SBJLP dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu savas valsts pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks zīmē atbilstošu plakātu. Šie materiāli noder publikācijām presē, kā arī tiek pielietoti dažādos pasākumos bibliotēkās grāmatu popularitātes un lasīšanas veicināšanai (www.ibby.org).
 2013.gadā pasaulē izskan Amerikas Savienoto Valstu piedāvātais vēstījums visiem bērniem "Grāmatu prieks apkārt pasaulei", kura autore ir Peta Mora; plakāta mākslinieks − Ešlijs Braiens.
2012. gadā pasaulē izskan Meksikas piedāvātais vēstījums visiem bērniem "Reiz sensenos laikos bija pasaka, kuru stāstīja visā pasaulē".

Vēstījuma teksts
Tekstu latviski no spāņu valodas ir iztulkojis Edvīns Raups.

"Reiz sensenos laikos bija pasaka, kuru stāstīja visā pasaulē"
Fransisko Inohosa.
 Reiz sensenos laikos bija pasaka, kuru stāstīja visā pasaulē. Šī pasaka, tiesa kas tiesa, nebūt nebija viena, to bija atliku likām, un pamazām tās piepildīja pasauli ar stāstiem par nerātnām meitenītēm un pieglaimīgiem vilkiem, kristāla kurpītēm un mīlas apmātiem prinčiem, neparasti apķērīgiem kaķiem un alvas zaldātiņiem, lādzīgiem milžiem un šokolādes fabrikām. Pasauli sāka apdzīvot vārdi, gudrība, izdoma, neparasti tēli. Un pasaule smējās, brīnījās un dzīvoja līdzi. Pasaule bija ieguvusi jaunu nozīmi. Kopš tā laika brīnumainu stāstu ir saradies krietns pulks, un tie visi vienā laidā atkārto: "Reiz sensenos laikos bija pasaka, kuru stāstīja visā pasaulē."


Fransisko Inohosa piedzima Mehiko 1954. gadā. Studēja spāņu valodu un literatūru Mehiko Valsts autonomajā universitātē. Viņš ir publicējis turpat četrdesmit grāmatas – dzeju, stāstus, ceļojumu piezīmes, žurnālistiku, esejas un bērnu literatūru. Savu karjeru bērnu literatūrā viņš sāka ar vēsturisku romānu Visu dienu kājām, pēc tam pievērsās stāstiem, piemēram, Sliktākā senjora pasaulē, Hanibāls un Melkiadess, Anīsa Amadiss, kuros galvenās noskaņas veido humors un absurds. Šodien Inohosa ir viens no ražīgākajiem un panākumiem bagātākajiem rakstniekiem bērnu auditorijai, kuras gaumi un pasaules uztveri, šķiet, pazīst vien retais. Rakstnieka apbrīnojami izveicīgais stils dāvā iespēju uzrunāt vienlaicīgi visu vecumu lasītājus. Inohosa atzīst, ka bez humora, kas rodams daudzos viņa stāstos, ir vēl kas tāds, no kā viņš nespēj izbēgt un kas nodrošina īpašu sasaisti ar viņa lasītāju. Vairāki viņa darbi ir tulkoti dažādās valodās. Viņš ir saņēmis daudzas prēmijas un atzinības.
Informācija no  http://www.biblioteka.lv/News/ArticleItem.aspx?article=17358&type=0

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Vērts pieminēt

 Četri kungi, kuriem oktobra mēnesī atzīmējam ievērojamas jubilejas, ir pelnījuši, ka tos pieminam. Dzimuši Rundālē un Svitenē, skolojušies Jelgavā, Maskavā, Pēterburgā, karojuši Tīreļpurvā, strādājuši Jelgavā, Rīgā, Rūjienā.