Pāriet uz galveno saturu

Stāstu grāmatas

Latvijā ir gandrīz 40 UNESCO "Stāstu bibliotēkas" un Pilsrundāles bibliotēka ir viena no tām. Katra bibliotēka izvēlas - stāstus uzklausīt, krāt vai pašām stāstīt. Pilsrundāles bibliotēka izvēlas darīt to visu, bet visvairāk - stāstīt citiem pasakas, teikas, līdzību stāstus jeb pritčas. Kur viņa tos rod? Grāmatās, žurnālos un internetā. Tagad ir tik daudz digitalizētu pasaku, teiku, dzīvesstāstu, ka spēj tik izvēlēties. Taču arī pati bibliotēka ir ar savu stāstu krājumu, un tas ir pieejams arī jums.
Lasiet Džeka Kenfīlda stāstus, jo tie ir sirsnīgi, dažādām grupām - mātei, mīlētājiem, dvēselei, jēgas meklētājiem. Gadās starp stāstiem arī pa kādai receptei. Iesaku Pērkona kūku, kura jācep, kad esat mājās vieni ar mammu.

Ķīniešu gudrības caurstrāvotie DZEN stāsti, kas gari nerunā, bet būtisko pasaka. Īpaši mīļš ir stāsts par to, ka mazi bērni ar dieviņu runā, bet ātri izaug.
Čīlietes Rozārijas Gomesas "Stāsti ar dvēseli" ir vienreizēji! Gandrīz katrs ir jāstāsta tālāk.
Lindes fon Keizerlinkas stāsti par bērnu ciešanām, izdzīvošanu skarbajā pasaulē, sevis meklējumiem un atrašanu ir jau pazīstami. Ļoti laba ir  nesen iznākusī pati pirmā grāmata, kurā viņa apraksta savu dzīvi un stāstīšanas nozīmi mūsu, īpaši bērna dzīvē. Joprojām atceros par Jorenu, Elsbeti, Līželi un citiem...

Tad seko grāmatas, kurās ir nedaudz, bet derīgi stāsti, kas paliek atmiņā uz mirkli. Tās ir pirmās 3 no bildes augšas. Tā pēdējā, kas saukta par bestselleru "Sievietes, kuras skrien ar vilkiem" mani uzrunāja, bet es aizrāvos ar pašas autores dzīvesstāsta meklējumiem, kas aizveda mani līdz senajiem stāstniekiem, notikumiem un cilvēkiem viņas dzīvē. Līdz atradu citus - viņas dzimtā stāstītus stāstus un tie bija ļoti iespaidīgi. Īpaši par vecotēvu, kas sargāja savu mežu.

Stāstu kāre aizved arī uz svešām valodām un šī grāmata tika noskatīta Preiļu galvenajā bibliotēkā LBBJS "4CanGurus" konferencē. Kad tā nonāca bibliotēkā, tad bija maza vilšanās, jo nebija cerēto stāstu, kas prasītos dvēselē. Taču grāmata ir ļoti glīta, vai ne?

Tas par stāstiem iespiestajās grāmatās, bet par e-grāmatām, žurnāliem un internetā pieejamajiem rakstīšu citreiz.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Vērts pieminēt

 Četri kungi, kuriem oktobra mēnesī atzīmējam ievērojamas jubilejas, ir pelnījuši, ka tos pieminam. Dzimuši Rundālē un Svitenē, skolojušies Jelgavā, Maskavā, Pēterburgā, karojuši Tīreļpurvā, strādājuši Jelgavā, Rīgā, Rūjienā.